Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ProPhilarmonia

<<  Octombrie 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  2  4  6
  8111314
15161821
2223242728
293031    

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 16 noiembrie

Concertul simfonic de vineri 16 noiembrie, conţine lucrări ale unor compozitori care au contribuit la istoria muzicii printr-un stil romantic moderat, poetic. Vom putea asculta Uvertura Academică, op.80 de Johannes Brahms, Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op.26 de Max Bruch şi Simfonia nr.4 în re minor, op.120 de Robert Schumann. 

Prima lucrare din program este Uvertura Academică. În anul în care vizitase Timişoara, 1879, Brahms primise titlul de doctor honoris causa oferit de Universitatea de filozofie din Breslau. Amintindu-şi cu drag de atmosfera şi spiritul universitar pe care el însuşi l-a trăit ca student în cetatea universitară din Göttingen, Brahms a dăruit un răspuns muzical titlului oferit, compunând în vara lui 1880 Uvertura Academică. Titlul uverturii se referă la spiritul universitar, la viaţa şi cântecele studenţeşti şi nicidecum la ceea ce unii înţeleg prin cuvântul academism, adică structuri închistate şi spirit încorsetat.

Citeşte mai departe...

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 9 noiembrie

Maestrul Sergey Simakov, dirijorul concertului simfonic din 9 noiembrie, ne propune un program ce se anunţă foarte atractiv, din moment ce toate lucrările sunt în premieră pe scena Capitol. Igor Stravinski este prezent cu Suitele pentru orchestră mică nr.1 şi 2, Gustav Mahler cu „Cântecele unui ucenic călător” pentru mezzosoprană şi orchestră şi Serghei Prokofiev cu Simfonia a VII-a în do diez minor op.131, ultima simfonie a sa.  

Stravinski, pe când locuia la Morges, Elveţia, localitate în apropierea lacului Geneva, a compus mai multe piese pentru pian la patru mâini. Fiecare a fost compusă doar într-o zi, dar în perioade diferite ale anului 1917. Ele au fost comandate de Eugéne Murat cu un an înainte. Le-a publicat într-o colecţie în iarna lui 1917, sub numele de Cinci piese uşoare. Fiecare avea un nume, din motive specifice. Andante, un omagiu lui Erik Satie, Española, după o vizită în Spania, Balalaika, reminiscenţe ale rădăcinilor sale, Napolitana, încercând să imite stilul napoletan, şi Galop, având în memorie French Can-Can. În 1921 a orchestrat patru dintre piese, sub numele de Suita nr.1 pentru orchestră de cameră, excepţie făcând Galop pe care a inclus-o într-o altă suită, aceea cu nr.2. Aceasta, cu numele de Trei piese uşoare, a fost compusă tot pentru pian la patru mâini, şi servea un scop precis, acela de educaţie pianistică. Mai apoi a rearanjat piesele pentru diferite instrumente, iar la final, pentru orchestră mică sub numele de Suita nr.2. Cele trei piese sunt — Marş, Vals şi Polka.

Citeşte mai departe...

Festivalul de Muzica Veche Timisoara

Festival Muzica Veche 2018