Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ProPhilarmonia

<<  Octombrie 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  2  4  6
  8111314
15161821
2223242728
293031    

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 15 februarie

Primul concert vocal-simfonic din acest an – vineri, 15 februarie, va fi dirijat de maestrul Radu Popa şi are în program Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.77 de Johannes Brahms şi Missa di Gloria pentru solişti, cor şi orchestră de Giacomo Puccini.

În toamna anului 1879, Brahms a dorit să cunoască direct atmosfera muzicală românească, astfel că a făcut un turneu de concerte, în special cu concertul său pentru vioară, pe care îl scrisese cu un an înainte. Primul oraş în care a concertat a fost Timişoara, la 15 septembrie, marcând astfel unul dintre cele mai importante evenimente muzicale şi culturale ale istoriei oraşului. În recitalul lor, Brahms şi Joachim au cântat împreună şi separat. Printre lucrări, în afară de Concertul pentru vioară în re major de Brahms, publicul a putut asculta Sonata în do minor pentru vioară şi pian de Beethoven, Ciaccona din partita pentru vioară solo de Bach şi piese pentru pian de Scarlatti, Gluck şi Schubert.

Citeşte mai departe...

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 8 februarie

Concertul simfonic de vineri, 8 februarie, va fi dirijat de maestrul Jonathan Pasternak şi va cuprinde următorul program — Preludiu la unison de George Enescu, Concertul pentru două piane, percuţie şi orchestră de Béla Bártok, şi Simfonia nr.7 în re minor, op.70 de Antonin Dvořák.

Concertul orchestrei simfonice va debuta cu un preludiu unic în istoria muzicii: cel compus de George Enescu în deschiderea Suitei pentru orchestră nr.1, în do major op.9. Este celebrul Preludiu la unison, o idee genială, o melopee infinită cu caracter cvasi improvizatoric. O întreagă orchestră de coarde va cânta la unison, ca o singură vioară. Doar după măsura 80 va apare şi un timpan în tremolo, într-o nuanţă discretă. Această pagină a constituit un gest de curaj artistic al unui tânăr de numai 21 de ani, într-o perioadă dominată de armoniile sofisticate ale expresioniştilor francezi.

Citeşte mai departe...

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 1 februarie

În prima zi a lunii februarie se va desfăşura un nou concert simfonic pe scena sălii Capitol. Programul alcătuit împreună cu maestrul John Landor, dirijorul concertului, cuprinde Uvertura „Hebridele” op.26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Introducere şi Allegro op.47 de Edward Elgar, Concertstück pentru violă şi orchestră de George Enescu şi Simfonia a II-a în re major op.73 de Johannes Brahms.

Prima vizită a lui Mendelssohn în Anglia, în 1829, a prilejuit naşterea Simfoniei nr.3 — Scoţiana şi Uvertura „Hebridele”. În aceste insule scoţiene compozitorul a fost impresionat de grota lui Fingal, o peşteră lungă de 11 metri şi cu o adâncime de 61 şi al cărei tavan se sprijină pe piloni de bazalt. Primul ei titlu a fost Insula singuratică, dar mai apoi, odată cu revizuirile succesive, a primit numele de Grota lui Fingal, sau simplu — Hebridele. Dilema circulaţiei ambelor denumiri pe afişele de concert se datorează primului editor, care a hotărât că Grota lui Fingal este un titlu mai sugestiv, mai direct, faţă de Hebridele care i se părea prea general, prea ambiguu. Primele schiţe au fost efectuate la Roma în 1830, dar munca la uvertură a mai continuat încă trei ani. Compozitorul nu era mulţumit din cauza faptului că muzica nu reuşea să transmită complexitatea sentimentelor resimţite. Premiera a fost în 1832, la Londra, într-un concert în care a fost programată şi Uvertura „Visul unei nopţi de vară”.

Citeşte mai departe...

Festivalul de Muzica Veche Timisoara

Festival Muzica Veche 2018