Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ProPhilarmonia

<<  August 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
131415161718
202122242526
27282930  

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 21 septembrie

Un nou compozitor în medalion pentru concertul simfonic din 21 septembrie. Dedicat Zilei Independenţei Armeniei, acest concert îl aduce în prin plan pe compozitorul Aram Haciaturian, compozitorul naţional al Armeniei şi primul creator armean de balet. În interpretarea orchestrei Filarmonicii „Banatul” condusă de maestrul Gabriel Voicu, vom asculta Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor op.46, într-o versiune pentru flaut şi orchestră, partitură susţinută de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, Dansul săbiilor, Lullaby şi Suita Mascarada.

Particularităţile melodiilor şi ritmurilor inspirate de bogatul folclor armean s-au unit cu marele talent muzical al lui Haciaturian născând o capodoperă. El însuşi mărturisea că a scris acest concert cu mult entuziasm. L-a dedicat lui David Oistrach, pe atunci- în 1940- o mare speranţă a violonisticii. Cei doi muzicieni erau buni prieteni ceea ce a contribuit la naşterea unui concert remarcabil, deoarece sugestiile lui Oistrach au fost într-adevăr de nepreţuit, aşa cum mărturisea compozitorul. Cu patru ani înainte, când Haciaturian compusese concertul pentru pian, el a descoperit o mare afinitate pentru genul concertistic, pentru că-şi putea afirma credinţa în stilul virtuoz, posibilităţile coloristice şi mai ales, valenţele creative ale individualităţii. Pentru concertul de vioară el era inspirat şi de apropiata naştere a fiului său. În amintirile sale povestea că a lucrat fără efort, singura problemă era de a pune în ordine mulţimea de teme şi idei care-i apăreau în minte. De la magistrala interpretare la premiera de la Moscova până azi, acest celebru concert al literaturii violonistice a câştigat deopotrivă inimile interpreţilor şi ale publicului. Aşteptăm cu interes varianta pentru flaut şi orchestră.

Citeşte mai departe...

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 14 septembrie

Un minunat concert vocal-simfonic se va desfăşura vineri, 14 septembrie.

Va fi un medalion Wolfgang Amadeus Mozart, când melomanii vor putea asculta Regina Coeli, Recviemul în re minor şi Ave Verum Corpus.

Regina Coeli a fost compus în slava Sfintei Fecioare Maria. Este un cântec liturgical de tipul celor care se aflau în repertoriul Gregorian. Mozart a compus trei variante, destinate a fi cântate în Catedrala din Salzburg. Primele două, scrise înainte de acea pe care o vom asculta, au numere de catalog 108, respectiv 127. În ianuarie 1779, Mozart s-a întors la Salzburg unde a primit postul de organist la curte. Atunci a început să compună celebrele Misa Încoronării, Misa Solemnis, şi ultima versiune pentru Regina Coeli. Vom putea observa la această lucrare, cum partiturile soliştilor se integrează perfect în întreg şi cum alternează armonios părţile soliştilor cu ale corului. Ea are în catalogul lucrărilor mozartiene numărul 276.

Citeşte mai departe...

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 31 august

Filarmonica „Banatul” pregăteşte deja seria de concerte care preced deschiderea stagiunii 2018-2019. Primul concert este unul vocal-simfonic şi va avea loc în sala Capitol, vineri 31 august, ora 19. Împreună cu dirijorul concertului, maestrul Mircea Holiartoc, s-a constituit următorul program — Tropeum Traiani de Andrei Tănăsescu, Concertul pentru pian şi orchestră, op.16 în la minor de Edvard Grieg, Suita pe teme folclorice ruse de Max Bruch şi Suita Ţar Saltan de Nicolai Rimski-Korsakov.

Compozitorul Tănăsescu nu este un nume nou pentru melomanii timişoreni. Încă la începutul anului 2015 am ascultat piesa „Ciuleandra” orchestrată de Sorin Petrescu, iar mai apoi lucrarea concertantă „Trifoiul lui Wilhelm Friedrich Ernst Bach”, pentru violoncel, două percuţii şi orchestră.

Citeşte mai departe...

Festivalul de Muzica Veche Timisoara

Festival Muzica Veche 2018