Filarmonica Banatul Timisoara

Când?
05.10.2012
Unde?
Sala Capitol - Filarmonica Banatul Timisoara

Vineri, 5 octombrie 2012, ora 19:00

 Sala Capitol

DESCHIDEREA STAGIUNII SIMFONICE 2012 – 2013

CONCERT VOCAL-SIMFONIC

 

Dirijor: RADU POPA

Solist: DORU ROMAN

Orchestra simfonică şi corul „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul”

Dirijorul corului: IOSIF TODEA

 

Adrian Enescu:  „Tabu” – Concert pentru vibrafon şi orchestră (p.a.a)

L. van Beethoven:   Simfonia a V-a în do minor op. 67

 

Va fi un concert vocal-simfonic condus de maestrul Radu Popa. Vom asculta în primă audiţie absolută Concertul pentru vibrafon, cor şi orchestră de Adrian Enescu şi Simfonia a V-a în do minor, op.67 de Ludwig van Beethoven. Concertul pentru vibrafon, cor şi orchestră care poartă numele de „Tabu” şi despre care nu avem deocamdată prea multe informaţii, este o lucrare a unui maestru în arta compoziţiei, un creator deosebit de prolific.

Adrian Enescu a compus multă muzică de film, muzică de scenă, de balet, muzică pop, ambientală şi electroacustică. Aceasta înseamnă multă imaginaţie, adaptabilitate şi abilităţi speciale în stilistica muzicală, pentru a servi cu maximum de eficienţă şi talent o mare diversitate de teme şi subiecte literare, scenarii de film. De aceea aşteptăm cu interes această nouă compoziţie dedicată lui Doru Roman, solist al Filarmonicii „Banatul”, care va interpreta partea de solo vibrafon.

Îşi va da concursul corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea. Se spune că simfonia destinului, aşa cum mai este denumită Simfonia a V-a de Beethoven, ar fi cea mai notorie lucrare din toată muzica clasică. Despre ea ştiu câte ceva şi acei care n-au intrat vreodată la un concert simfonic, sau nu ascultă muzică de acest gen. Totul a pornit de la valoarea simbolică a motivului iniţial, patru note care ar reprezenta destinul care bate la uşă. Ideea aparţine secretarului lui Beethoven, Anton Schindler, care, după moartea compozitorului scria despre acest lucru superromantizându-i imaginea.

În multe cărţi, articole sau caiete program, au apărut diverse păreri în legătură cu simbolistica acestui motiv, ajungându-se să se considere chiar, că este ciocănitul unui graur. Până la urmă s-a impus ideea că este destinul ce bate la uşă şi aşa a rămas până azi. Anecdotica a impus simfonia în rândul tuturor, dar iubitorii muzicii o consideră o capodoperă pentru valoarea ei extraordinară. Ea a fost slab interpretată la premieră, în 1808, la Viena, pentru că muzicienii orchestrei n-au avut timp destul de repetiţii, deoarece a fost inclusă într-un concert ce dura patru ore, toate lucrările fiind compoziţii ale lui Beethoven. Impresia rece a publicului s-a schimbat total un an şi jumătate mai târziu când, având condiţii optime de repetiţii, simfonia a declanşat un succes răsunător. De atunci până azi gloria a însoţit mereu această creaţie deosebită.

Mircea Tătaru

Festivalul de Muzica Veche Timisoara

Festivalul de muzica veche 2019

Festivalul International "Iubiti Muzica Romaneasca"

afis 10-17 octombrie 2019 PREVIEW