Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ProPhilarmonia

<<  Decembrie 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     
  8
12131516
202223
242526272829
      

Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 17 noiembrie

Între 13 şi 17 noiembrie se desfăşoară la Timişoara a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Nouă Intrada. Închiderea va aparţine filarmonicii care organizează un concert simfonic dirijat de maestrul Tiberiu Oprea. Vineri 17 noiembrie ora 19, vom putea asculta următorul program: The Mysterious Journey of Life de Gabriel Almasi, „Ochi”Concert pentru acordeon şi orchestră de Sergey Pilyutikov, The Pedal Tone for a Middle-Aged Man pentru pian şi orchestră de Giorgos Koumendakis, Triptic de Adrian Pop, Cumplitul nefamiliar, pentru barion, grup de recitatori, trombon şi orchestră de George Balint şi Invocation pentru trombon şi orchestră de Remus Georgescu. Faptul că două lucrări sunt în primă audiţie absolută şi alte două în primă audiţie la Timişoara, face mai dificilă alcătuirea avancronicii. Se observă că în această toamnă filarmonica a deschis calea de afirmare a mai multor instrumente care rar se găsesc cu rol solistic pe afişele de concert. De acastă dată instrumentele noi sunt acordeonul şi trombonul.

Nu cu mult timp în urmă, la 12 octombrie, la Arad, a avut loc prima audiţie absolută a lucrării lui Almasi, care în traducere ar fi: Călătoria misterioasă a vieţii.

S-a născut în 1977 la Curtici, judeţul Arad. A studiat la Facultatea de Muzică — Timişoara, iar din 2002 a urmat Facultatea de compoziţie şi muzicologie de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La începuturi a studiat chitara devenind un solist foarte bun. După mai multe turnee de concerte în ţară şi peste hotare, cariera de chitarist s-a oprit brusc, în urma unui accident la un meci de baschet, când şi-a rupt un deget. În 2013 a devenit doctor în muzică. În prezent este profesor la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Ucrainianul Pilyutikov este prezent în concert cu o lucrare concertantă pentru acordeon. La început, Pilyutikov a studiat istoria la Universitatea din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei. Atras de muzică a studiat în particular compoziţia, după care a urmat cursurile Intitutului de artă, pe care le-a absolvit în 1995. Patru ani mai târziu se mută la Kiev unde se ocupă de evoluţia unui grup de tineri pasionaţi de muzica modernă. Este invitat pentru a-şi promova lucrările peste tot în Europa, la festivalurile de muzică modernă. De multe ori a fost premiat pentru compoziţiile sale. Titlul „Ochi” este o traducere în româneşte a celui din limba ucrainiană — Oko.

Urmează un concert pentru pian compus de Koumendakis, care s-a născut în 1959 la Rethymnon, în Creta. La început a studiat acordeonul. La 15 ani începe să compună, iar mai apoi urmează cursurile Conservatorului Elen din Atena. Ajunge la Paris unde studiază cu compozitori celebri precum Boulez, Ligeti sau Xenakis. Are peste 100 de lucrări influenţate de diferite stiluri şi curente.

Adrian Pop  a studiat la început muzica sub îndrumarea tatălui său, Dorin Pop, compozitor şi dirijor la Cluj-Napoca. A avut în continuare tot profesori de mare notorietate cum au fost Sigismud Todută, Cornel Ţăranu, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe. A continuat să studieze la Bayreuth, în Germania şi la Amsterdam, în Olanda. Compoziţiile sale au fost premiate atât în ţară cât şi la concursurile de compoziţie din străinătate. „Triptic” provine din baletul cu acelaşi nume compus în 1998 şi revizuit în 2013. El continuă o serie de creaţii simfonice care vorbesc despre tradiţii şi balade româneşti. „Triptic” ne prezintă trei zone ale ţării, trei lumi, aşa cum erau ele în secolul XIX.

George Balint, născut în 1961 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în 1986, specializându-se în dirijat şi compoziţie. A devenit doctor în muzică susţinând la final teza „Perspectivele teoretice ale performanţelor interpretative în muzică”. Într-un interviu spunea că trăsăturile poetice sunt aspectul general al muzicii sale. Vom urmări această caracteristică în lucrarea sa în primă audiţie absolută, pe care o vom asculta, care are un titlu foarte incitant — „Cumplitul nefamiliar”.

Tot o primă audiţie absolută — „Invocation”, va încheia programul simfonic din seara de vineri. Remus Georgescu, cea mai proeminentă personalitate muzicală a oraşului Timişoara, s-a născut în 1932. Deşi este cunoscut şi apreciat în România, dar şi în multe centre culturale europene, atât pentru concertele dirijate, cât şi prin compoziţiile sale, cel mai bine îl cunosc iubitorii muzicii din Timişoara. După perioadele mai scurte petrecute ca dirijor la Constanţa, Sibiu, Oradea şi Târgu Mureş, în 1968 revine ca dirijor în oraşul său natal. Timişorenii îl cunosc prin concertele sale, compoziţiile sale, pentru funcţia de director al Filarmonicii „Banatul” mai mulţi ani, şi prin cărţile sale, cu multe mărturisiri autobiografice.

Soliştii concertului simfonic Intrada, sunt pianistul Giorgos Konstantinou, acordeonistul Roman Yusipev, trombonistul Barrie Webb şi baritonul Cristian Ardelean.

Mircea Tătaru   

 

Festivalul de Muzica Veche Timisoara

Festival Muzica Veche 2018