Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 19 Decembrie Ora 19:45

Luna Decembrie nu ne aduce numai Sărbătoarea Zilei Naţionale, a Sărbătorilor de Crăciun şi speranţa unui an nou mai bun, dar şi amintirea grea şi dureroasă a evenimentelor din 1989, când poporul român a plătit scump curajul ruperii lanţurilor. Cu gândul la acele momente tragice şi la martirii eliberării noastre, Filarmonica „Banatul” oferă Timişoarei cea mai de preţ lucrare sacră din câte există — Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart. Recviemul în re minor K.V.626 pentru solişti vocali, cor şi orchestră a fost ultima lucrare a marelui geniu al muzicii, cântecul său de lebădă. Deşi a fost comandat de Contele Walsegg-Stupach, în fapt se poate spune că Mozart l-a compus pentru propriile funerarii. Era foarte bolnav, avea mereu febră şi se simţea din ce în ce mai rău.

Nu a reuşit să-l termine, murind la 5 decembrie 1791, la doar 35 de ani. A mai avut putere, cu o zi înainte, să le cânte unor prieteni părţi din neterminatul Recviem. După moartea lui Mozart, soţia sa, Constanze, l-a rugat pe unul dintre studenţii compozitorului să completeze lucrarea, şi Franz Süssmayr a făcut-o cu destul talent, compunând chiar el sau folosind schiţele maestrului şi reluând unele părţi. Să ne întoarcem la excentricul conte care a comandat lui Mozart compunerea Recviemului, dar a făcut-o prin mesageri anonimi. De multe ori Walsegg, un muzician amator în muzica de cameră, plătea compunerea unor compoziţii pe care mai apoi le prezenta ca şi cum le-ar fi scris el. De această dată a cerut un recviem pe care să-l prezinte prietenilor ca un omagiul adus de el pentru soţia sa dispărută de curând. El îi plătise lui Mozart jumătate de sumă în avans, astfel că soţia lui Mozart a dorit în mare secret să termine compoziţia, punându-l la treabă pe elevul cel mai talentat al soţului ei. Dorea să nu se ştie că Mozart nu a putut termina lucrarea şi deasemenea, dorea restul restul de bani. Există multe taine încă neelucidate despre cine a completat în realitate lucrarea, despre cauzele reale ale morţii lui Mozart şi cum de a ajuns să fie înmormântat într-o groapă comună. Să părăsim aceste aspecte cu iz de anecdotică şi arătăm cu deosebită emoţie că părerea unanimă a muzicologilor este că Mozart s-a stins cu opt măsuri înainte de a termina Lacrimosa, una dintre paginile cele mai minunate ale lumii muzicale.

Concertul vocal-simfonic al Filarmonicii, de vineri, 19 decembrie, ora 19.45 va fi dirijat de maestrul Wolfgang Groechs. Solişti vor fi: soprana Crina Vezentan, mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Tiberiu Simu şi bas-baritonul Walter Fink. Corul „Ion Românu” a fost pregătit de maestrul Lucian Oniţa.

În cadrul comemorării a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie Filarmonica va deschide sala Capitol la ora 17.30 pentru Decernarea titlului de Cetăţean de onoare a domnului Robert Dornhelm. La ora 18 va urma proiecţia filmului „Recviem pentru Dominic” în regia lui Dornhelm, după care va urma concertul vocal-simfonic.

Mircea Tătaru