Concurs internaţional de orgă Timorgelfest jubiliar 2015

             Concursul internaţional de orgă, ediţia a V-a, are loc în perioada 20-24 septembrie 2015 în cadrul manifestărilor Timorgelfest Jubiliar 2015. Este organizat sub egida Universităţii de Vest din Timişoara şi a Filarmonicii Banatul din Timişoara. Partenerii concursului sunt: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Întregul concurs este sub patronajul primarului Timişoarei, Prof. dr. ing. Nicolae Robu.

Directorul festivalului este Prof. univ.dr. Felician Roşca de la Universitatea de Vest din Timişoara şi echipa sa. Partenerii media sunt televiziuni cu cuprindere naţională, regională şi locală; posturi radiofonice cu cuprindere naţională, regională şi locală; presa locală şi naţională.

              Concursul se adresează tinerilor cu vârsta între 16-35 de ani, indiferent de naţionalitate, care pot atesta parcurgerea unei forme de învăţământ. Concursul se desfăşoară în trei etape din care: etapa eliminatorie (pe baza unei înregistrări  realizate de concurent cu o lucrare dificilă de Bach şi o lucrare din Barocul transilvănean) a fost deja jurizată în luna mai a acestui an, de către un juriu internaţional format din: Gianluca Libertucci (Vatican), Jean Galard (Paris), Felician Roşca (Timişoara). Din cei 16 candidaţi înscrişi au fost selectaţi 12 concurenţi din Italia, Slovacia, Ungaria, Cehia şi România. 

            Deschiderea concursului are loc în data de 20 septembrie ora 10 la Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea (Str. Independenţei nr. 19, Timişoara), unde are loc etapa I a concursului pe orga de factură barocă a lui Pap Zoltan.  Se cere o lucrare din repertoriul Baroc transilvănean şi o lucrare de amploare din creaţia lui Johann Sebastian Bach (ambele lucrări cumulate nu pot depăşi 30 minute). Orarul acestei etape este: 20 septembrie orele 11-13 şi 15-17; 21 septembrie orele 9-14. Intrarea publicului este gratuită. Se va transmite pe live streaming http://betaniatm.adventist.ro/ clic pe transmisie în direct, după ora 10.

Etapa II-a are loc pe orga de factură romantică Wegenstein din Domul Romano-Catolic Sf. Ştefan din Piaţa Unirii, Timişoara. Se cere o lucrare modernă din repertoriul românesc sau universal şi o lucrare romantică de amploare. Durata maximă admisă este de 45 minute. Orarul acestei etape este: 22 septembrie, orele 14-17 şi 23 septembrie, orele 9-13. Intrarea publicului este gratuită.

Gala concursului are loc miercuri 23 septembrie, ora 20 pe orga din Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii , Timişoara. Intrarea la concert este pe bază de invitaţii nominale sau bilete.

Premiile concursului sunt: 2500 euro premiul I; 1500 euro premiul II; 1000 euro premiul III; 8 menţiuni a câte 300 lei şi alte premii oferite de sponsorii concursului (Radio Timişoara şi firmele: Incremental, Ginette, Comandor, Fraţii Tabrizi, Hotel Criş,  Resinart srl. , Prof. univ. dr. Walter Kindl). De asemenea firmele Brumar şi Mirton au contribuit la o parte din cheltuielile de editare a materialelor promoţionale. Firma Miracolul Plantelor şi Brumar vor oferii produse şi cărţi concurenţilor).

Juriul concursului este alcătuit din Prof. univ. dr.  Felician Roşca, preşedinte, de la Universitatea de Vest din Timişoara; Prof.univ. dr. DLA Vanicek František  de la Universitatea din  Hradec Králové, Cehia, Prof. dr. DLA Csanádi László de la Universitatea din Szeged, Ungaria, Conf. univ. dr. Erich Türk  de la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca şi Conf. univ. dr. Molnar Tünde  de la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. 

Download program in format pdf.

ConcursTimisoara galatimorgelfest 2015 banner