Concert si lansare album

ELEVATION Quartet din New York

16 NOV 2015 / Sala Capitol – Filarmonica Banatul din Timisoara

Songs From Afar cover

JazzUpdates în parteneriat cu Filarmonica Banatul aduce la Timisoara un eveniment jazzistic cu o incarcatura cu totul speciala. Un concert care prilejuieste lansarea in Romania a noului album “Songs From Afar” al ELEVATION Quartet din New York.

O seară de jazz contemporan, în care spiritul jazz-ului new yorkez se întrepătrunde cu ethos-ul est-european și doina transilvană.

 Fondat in 2006 la NYC de Lucian Ban si de celebrul saxofonist Abraham Burton, quartetul Elevation a sustinut nenumărate concerte de ambele parti ale Atlanticului, concertand pe scene, cluburi si festivaluri de referinta in Londra, Amsterdam, Paris, Vienna, Koln, Budapesta, Chicago, San Francisco, Los Angeles, etc. Quartetul este completat de una dintre cele mai mari sectii ritmice din lume – contrabasistul John Hebert (co-autor impreuna cu pianistul Lucian Ban al renumitului proiect Enesco Re-Imagined) si bateristul & percutionistul Eric McPherson. Multiple nominalizari la premiile GRAMMY si colaborari cu o lista a Who’s Who in jazzul modern recomanda muzicienii quartetului drept unii dintre cei mai importanti muzicieni contemporani ai genului.

Dupa succesul albumului „Mystery” (editat de Sunnyside Records in 2013) recompensat cu BEST OF 2013 si cronici apreciative din partea unor critici importanti din lumea jazzului: NYC Jazz Record (critic Jeff Stockton), Down Beat Magazine (critic Ken Micaleff), Hot House Magazine (critic Elzy Kolb), ELEVATION revine cu un album extrem de personal intitulat sugestiv „Songs from Afar ”

Noul albumul prezinta 10 piese: 7 compozitii originale semnate de Lucian Ban si 3 re-orchestrari ale unor doine si cantece de nunta din Transilvania cantate de Gavril Tarmure impreuna cu grupul. Cu totul aparte este prezenta pe album ca invitat special a celebrului violist american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri. Songs from Afar este un album aparte care va atrage cu siguranta interesul presei internationale si, in acelasi timp, un album extrem de personal si introspectiv pentru pianistul de origine romana.

Vorbind despre album, Lucian Ban se confesează: „Songs from afar” este un material foarte personal pentru mine întrucât acest album este strâns legat de moștenirea cultural-românească și de influențele de jazz care mă ajută să descopăr mai multe despre locul din care provin - și despre drumul meu din viitor. Nu este vorba numai de vechile cântece populare din Transilvania pe care le reinterpretăm pe acest album, ci și despre celelalte piese și improvizații care reflectă căutarea continuă a sensului muzical ”

“Mare-i noaptea sa nu dorm / Da ce sa faca bietu somn / Ca l-oi pune somn pe somn / Si-ntr-o noapte tat il dorm / Si l-oi pune tat pe-o lalta / Si tat l-oi dormi odata “

sunt versurile unei extraordinare si stravechi doine din Transilvania cantata de Gavril Tarmure in prima piesa de pe CD, unde aranjamentul pianistului Lucian Ban invaluie vocea in comentariul pasional al saxofonului si in acompaniamentul de jazz modal al grupului, ce seteaza mood-ul intregului album.

Despre ELEVATION in presa de specialitate din NewYork:

„ Elevation se confirma ca o voce unica in lumea jazz-ului. Grupul a luat elemente ale jazz-ului modern si ale avangardei si, beneficiind de muzicieni care le practica pe amandoua, a creat o directie originala. Elevation reprezinta o stare elevata si aceasta muzica te va duce cu siguranta acolo”
 - Jazz Inside Magazine

“ELEVATION creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă ”noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă

„ Un jazz post-bop care se indreapta spre avangarda fara sa piarda efervescenta swing-ului”  - TIME OUT NY

 ABRAHAM BURTON

01

a cântat în cariera sa de până acum cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Winton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experiențe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii bateriștii Nashid Waits și Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village - un ”trio extravaganza”, cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este că atât Nasheet Waits cât și Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul ELEVATION. www.abrahamburtonjazz.com

JOHN HÉBERT 

02

Considerat unul dintre cei mai importanți contrabasiști de jazz la ora actuala John Hebert a fost votat de doua ori la „ Rising Star Acoustic Bassist” alături de alte nominalizări si materiale dedicate in presa de specialitate. A fost ultimul contrabasist al celebrului pianist Blue Note Adrew Hill, apărând pe cel din urma album al acestuia pentru Blue Note Records – Time Lines.  In ultimii 4 ani este contrabasist in Trioul Fred Hersch, considerat unul din cei mai mari stilisti ai pianului de jazz din ultimele decenii. Alături de el in același trio Eric McPherson la baterie, prezent si in Quartetul Elevation. John Hebert a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni de jazz din lume printre care amintim: Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Paul Motian, Jason Moran, etc. John Hebert conduce grupul Byzantine Monkey ce a primit numeraose elogii pentru compozitiile si interpretarea sa. A inregistrat ca leader pentru cunoscutul label Clean Feed Records. www.johnhebert.com

LUCIAN BAN

03 

Pianistul, liderul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban este considerat parte din generația de interpreți și compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York. Ban conduce mai multe proiecte și scrie muzică inovatoare ce reinventează idiom-urile muzicii de jazz. Compozițiile sale sunt interpretate și înregistrate și de alți muzicieni și ansambluri de jazz. A înregistrat până acum 8 albume sub nume personal, pentru case de discuri prestigioase, care s-au bucurat de recunoașterea criticii de specialitate. Susține în mod curent concerte și turnee cu diferitele sale proiecte în America și Europa. Despre pianistul  Lucian Ban criticul de jazz Bruce Lee Gallanter a spus că este ”unul dintre cei mai talentați pianiști care s-au mutat la New York în ultimul deceniu.” 

În ultimii ani, împreună cu extraordinarul basist John Hébert, Lucian Ban a condus ENESCO RE-IMAGINED un super grup dedicat reimaginării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect pe care l-a inițiat cu susținerea Festivalului Enescu și pe care l-a dus pe marile scene ale lumii:  în London Jazz Festival, Royal Elizabeth Hall, unde a fost înregistrat de BBC, Festivalul de Jazz de la Barcelona, Festivalul Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și multe altele. Despre albumul Enescu Re-Imagined s-a spus că ”i-a așezat pe Ban și Hébert printre marii interpreți ai secolului 21” (Michael J. West, Jazz Times).

Anul 2013 a fost marcat în mod special în cariera pianistului, prin apariția a două noi albume: Transylvanian Concert, în duo cu Mat Maneri, produs de ECM Records, album ce-i aduce consacrarea internationla.  www.lucianban.com

ERIC McPHERSON

04 

(drums) La doar 43 de ani, Eric McPherson este colaborator al unora dintre cele mai mari legende ale jazz-ului, de la Pharoah Sanders la Andrew Hill și celebrul Jackie McLean care i-a dus consacrarea și porecla de E-mac. Oaspete al celor mai mari festivaluri de jazz din lume, Eric McPherson cântă de asemenea cu staruri mai tinere ale jazzului precum Avishai Cohen, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby sau Kurt Rosenwinkel. Prestigioasa revistă All About Jazz îl compară cu Jack DeJohnette și elogiază „extraodinarul său simț eliberator al ritmului.  www.ericmcpherson.com

Audio excerpts from album Songs From Afar (click pt a asculta)

 Transylvanian Sorrow Song: https://soundcloud.com/soundluc/tss

Spiritual: https://soundcloud.com/soundluc/hanks-spiritual-excerpt

Transylvanian Wedding Song : https://soundcloud.com/soundluc/transylvanian-wedding-song-j

Videos YouTube (click pt video)

 Syndrome @ Bimhuis, Amsterdam

 

Constituit in vara anului 2015, JazzUpdates este gandit ca o platformă care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, un program curatorial prin care sa aduca pe scena din Timisoara o serie de concerte, artisti si initiative musicale de avangarda.

Mai multe despre JazzUpdates pe www.jazzupdates.ro si https://www.facebook.com/JazzUpdates

Biletele la concert vor costa 40 de Lei, iar pentru studenti pretul biletului este de 25 Lei. Biletele pot fi procurate incepand cu 4 noiembrie. la casa de bilete a Filarmonicii Banatul si parteneri (vezi pagina officiala JazzUpdates.ro)

afis JazzUpdates-01