Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 5 februarie

Înainte de prezentarea concertului Filarmonicii „Banatul” de vineri, 5 februarie, anunţăm publicul meloman că în sala Capitol, marţi 2 februarie, se va desfăşura un concert simfonic, în cadrul relaţiilor de colaborare artistică între România şi Korea de Sud. Dirijorul şi soliştii vor fi din Korea, iar ansamblul orchestral este al filarmonicii. Lucrările sunt din repertoriul korean şi al muzicii europene.

Maestrul Andrei Gocan va conduce concertul simfonic de vineri, 5 februarie şi ne propune următorul program — Uvertura la opera „Oberon” de  Carl Maria von Weber, Concertul pentru pian şi orchestră în sol major nr.4 op.58 de Ludwig van Beethoven şi Simfonia a VIII-a în sol major op.88 de Antonin Dvořak.

În 1824 direcţiunea operei Covent Garden din Londra îi propune lui Weber compunerea unei opere. Astfel se naşte Oberon, o pagină romantică a unui compozitor care a fost recunoscut drept tatăl operei romantice germane. Neglijând sfaturile doctorului său, Weber s-a mutat la Londra, a învăţat limba engleză şi a compus cântecul său de lebădă, căci la aproape două luni a murit, la doar 40 de ani.  Concertul simfonic se va deschide cu cele trei note (do, re, mi) ale cornului care ne transferă într-o lume magică, un tărâm spiritual cu farmec supranatural. În continuare pianistul Andrei Banciu va interpreta Concertul nr.4 în sol major pentru pian şi orchestră de Beethoven. Acest concert, care se apropie ca popularitate de renumitul concert Imperialul, nr.5, a fost compus între anii 1805-1806. Beethoven l-a prezentat prima oară în martie 1807, într-o audiţie privată la Castelul Prinţului Lobkowitz. Premiera oficială s-a petrecut la Viena în 1808. A fost ultima dată când Beethoven a apărut în public ca solist cu orchestra. Concertul a fost dedicat Arhiducelui Rudolph, prieten, elev al său şi mare patron al artelor. Prezentat la premiera de la Viena într-un concert de patru ore, el nu a avut ecoul pe care-l merita, trecând în uitare până când tânărul Felix Mendelsohn Bartholdy, l-a prezentat la Leipzig, în 1834. Prezent acolo, Robert Schumann a rămas transfigurat de frumuseţea acestui concert. La ieşire spunea „Stăteam pe locul meu înmărmurit, fără să mi se mişte niciun muşchi, uitând aproape să respir”.

Concertul orchestrei simfonice a filarmonicii se va încheia cu Simfonia a VIII-a, de Dvořak. Această simfonie suferă pe nedrept de o anumită umbră datorată faimei extraordinare cucerite de Simfonia a IX-a —„Din lumea nouă”. Atât orchestra simfonică cât şi dirijorul concertului ne vor prezenta calităţile extraordinare ale acestei lucrări, îi vor dezvălui strălucirea, veselia şi optimismul cuceritor. Promisiunea acestor calităţi este dată şi de dedicaţia de la începutul partiturii, unde Dvořak mulţumeşte pentru că a fost ales membru al Academiei din Boemia şi apreciază felul cum instituţia încurajează artele şi literatura. Compozitorul a dorit să marcheze o diferenţă substanţială faţă de precedenta simfonie, a VII-a, pe care o vom asculta în sala Capitol pe la mijlocul primăverii, care este o lucrare romantică mai furtunoasă. Simfonia a VIII-a este cea mai scurtă simfonie a sa (aprox. 36 de minute) şi a fost scrisă în 1889, într-un timp foarte scurt, mai puţin de trei luni. Premiera a fost la Praga în 1890 sub conducerea compozitorului.

Mircea Tătaru